Cukier krzepi!!! Zdrowsze alternatywy dla białego cukru

Cukier krzepi!!! Zdrowsze alternatywy dla białego cukru

Cukier spożywczy jest szeroko stosowany zarówno w przemyśle jak i gospodarstwach domowych. Poprzez swoje właściwości jak i nadmierną konsumpcje zasłużył na miano „Białej śmierci”. Znacząco wpływa na rozwój chorób cywilizacyjnych jak i silnie uzależnia. W przyrodzie nie brakuje ciekawszych jak i zdrowszych alternatyw, które, możemy wykorzystać.

Miód – produkowany przez pszczoły składa się głównie z fruktozy i glukozy, które są dobrze tolerowane przez organizm. Miód pszczeli działa przeciwbakteryjnie, doskonale sprawdza się w okresie przeziębień i grypy.
Stewia – Zawiera w liściach i łodygach glikozydy stewiolowe, które odpowiadają za jej słodki smak. Świeże liście polecane są do sałatek i napojów. W innej postaci (płyn, proszek) można ją wykorzystać do słodzenia kawy czy herbaty. 

Ksylitol – to cukier wytwarzany z kory brzozy. Zawiera o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Ksylitol przeciwdziała zakwaszaniu organizmu, wspomaga przyswajanie wapnia i magnezu. Słodkość ksylitolu jest podobna do słodkości cukru. Można go wykorzystać do słodzenia kawy i herbaty, dodawać do wypieków i przetworów owocowych.

Syrop klonowy – tradycyjny kanadyjski przysmak, który pozyskiwany jest z pni klonów poprzez odparowanie wody. Jest zdrowszy niż zwykły cukier, dostarcza mniej kalorii, ale zawiera duże ilości sacharozy, dlatego powinien być stosowany okazjonalnie. Syrop klonowy można wykorzystać do słodzenia wypieków, jako polewę do naleśników, gofrów i tostów francuskich, słodzik do drinków oraz koktajli, a także składnik marynat do mięs. 

Syrop daktylowy – daktyle są naturalnie słodkie. Suszone owoce można wykorzystywać do słodzenia ciast. Syrop daktylowy jest słodszy niż cukier. Dodając go do potraw, należy zmniejszyć ilość o 1/3 względem cukru. Można wykorzystać go do kawy, ciast, owsianki oraz jako dressing do sałatek lub marynatę do mięs. 

Syrop z agawy – pochodzi głównie z Meksyku. Jest trzykrotnie słodszy od sacharozy o lekkim miodowo-klonowym smaku. Zawiera inulinę – naturalny prebiotyk pozytywnie wpływający na rozwój flory jelitowej i układ pokarmowy.
Erytrytol – zwany również erytrolem, jest alkoholem cukrowym z grupy cukroli. Występuje naturalnie w pyłkach kwiatów, niektórych owocach, napojach fermentowanych oraz algach. Nie charakteryzuje go żaden smak jak wiele innych słodzików, dzięki czemu może być wykorzystywany do słodzenia wszelkich napojów, deserów, oraz domowych wypieków. 

Melasa – tzw. Czarne złoto, to produkt uboczny powstający podczas produkcji cukru. Jest dobrym źródłem wapnia, magnezu i żelaza niehemowego, dzięki czemu polecana jest osobom z anemią, kobietą w ciąży i karmiącym. Może być dodawana do naleśników, lodów i wypieków. 

Cukier kokosowy – produkowany z pąków palmy kokosowej. Cechuje go lekki karmelowo-kokosowy smak, który doskonale sprawdzi się do słodzenia kawy, jako dodatek do owsianki, do wypieku ciast i ciasteczek.
Syrop figowy – ma głęboki owocowy smak, świetnie nada się do jogurtów, owsianki i sałatek.