Chrom – bardzo ważny składnik diety

Chrom – bardzo ważny składnik diety

Chrom organiczny występuje w ludzkim organizmie w bardzo niewielkim stopniu. Przyjmuje się, że jego ilość waha się w granicach 6mg. Jednak niech nie zmyli nas ten fakt, mimo iż występuje w śladowych ilościach odkrywa fundamentalne znaczenie w funkcjonowaniu każdego z nas.

Bardzo często wchodzi z reakcje z innymi związkami, witaminami itp., dzięki czemu bierze udział w wielu procesach. Do najważniejszych właściwości chromu zaliczamy jego działanie na trzustkę, gdzie wydzielana jest insulina, z kolej która obniża poziom cukru we krwi. Ponad to chrom bierze czynnie udział w procesach metabolicznych węglowodanów, białek. 

Poprzez swoje działanie na cukier, chrom służy w leczeniu cukrzycy, również obniża poziom łaknienia, co w połączeniu z odpowiednią dieta oraz ćwiczeniami pozwala na zachowanie szczupłej sylwetki.  Dlatego osoby, które maja problem z wieczornym podjadaniem słodyczy, powinny zacząć suplementować chrom, co w znacznym stopniu pozwoli im kontrolować wagę.

Do ważnych cech chromu możemy również zaliczyć obniżanie poziomu cholesterolu, oraz ograniczenie wydalania wapnia, co pozywanie wpływa na układ kostny.

Chrom możemy spotkać w produktach zbożowych, rybach, orzechach, jajkach oraz niektórych owocach. Dzienna dawka chromu powinna wynosić od 0.2 mg/doba do nawet 0.6 mg/doba w szczególnych wypadkach.  Pamiętajmy, że zbyt duże dawki pierwiastka może doprowadzić do wrzodów żołądka, dwunastnicy bądź biegunki.